V prešovskej nemocnici obnovili banku ženského materského mlieka

02.12.2004 Celý región

Po asi dvoch rokoch 1. decembra opätovne spustili do činnosti banku ženského materského mlieka vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reiman...
Po asi dvoch rokoch 1. decembra opätovne spustili do činnosti banku ženského materského mlieka vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove. Podľa kompetentných jej prevádzka však bude iná, keďže sa bude riadiť odborným usmernením Ministerstva zdravotníctva (MZ) z 1. mája 2004 o činností týchto bánk.

Primárka novorodeneckého oddelenia II. FNsP Anna Sinaiová konštatovala, že podľa jej vedomostí fungujú podobné zariadenia so súhlasom MZ ešte v Bratislave, Poprade a v Humennom. Fungovanie banky na nových princípoch má prispieť k renesancii prirodzeného dojčenia. Materské mlieko má podľa nej obrovské množstvo výhod. Ako dodala, \"znižuje výskyt alergických ochorení, onkologických ochorení a ostatných ochorení, ktoré sú veľmi v stúpajúcom trende v súčasnosti\". Fungovanie banky má podľa Sinaiovej poslúžiť hlavne tomu, aby \"sme podávali bezpečné a spracované ženské materské mlieko novorodencom, hlavne nezrelým novorodencom\".
Darkyne dostanú za každý liter odobratého mlieka 200 korún. Podľa štatutárneho zástupcu riaditeľa FNsP Vladimíra Goča náklady budú hradené v rámci poisťovacieho systému. Investície do zriadenia systému FNsP, napr. kúpy 250 a 300 mililitrových sterilných fliaš a prenosných chladiacich boxov hradila z vlastných zdrojov. Matky detí, ktoré také mlieko budú prijímať, nezaplatia za túto službu nič. Najlepšia dojčenská výživa sa bude podávať deťom na oboch novorodeneckých oddeleniach, ale aj na detskom a infekčnom oddelení FNsP v Prešov.
Spomínané usmernenie MZ presne stanovuje, aká žena môže byť darkyňou. Podmienkou je napr. aby mala vlastnú chladničku a vlastné dieťa vo veku do šiestich mesiacov, nesmie fajčiť a piť alkohol, nedostala za 12 mesiacov transfúziu krvi, jej dojča nemá žiadnu infekčnú chorobu. Nemala by byť ani vegetariánka. Mlieko prechádza vyšetrením. Goč dodal, že celkové vyšetrenie darkyne vyjde asi na 14 tisíc korún.
Novorodenecké oddelenie spolupracovalo pri zriadení banky s centrom združenia My mamy v Prešove. Sinaiová tiež ocenila, že v posledných piatich mesiacoch darovalo bezplatne päť matiek 32 litrov vzácnej výživnej potraviny.
FNsP v Prešove zriadila aj telefónnu linku s číslami 051/701 1661, resp. 4, na ktorej ženy darkyne dostanú v čase od 7. do 19. h rady.
(jj)
 

Vyberte región